Traditionell midsommarlunch

Vilket fint väder vi hade på midsommar! Underbart härligt att ligga í hängmattan och läsa böcker i solen och njuta av god mat. På midsommarafton åt vi traditionell midsommarlunch med matjessill, gräddfil, hackad gräslök, hackat kokt ägg och färskpotatis. Det tillsammans med kall öl och en nubbe är ren sommar för mig!



Till efterrätt åt vi världens enklaste bakelse, helt enkelt rulltårta skivad i tjocka skivor toppad med grädde, skivade jorbgubbar och citronmeliss. Trevliga sommarsmaker.


Tv-kockens transformation, eller från informationsTV till lustTV.

När jag var ung och tittade på matlagningstv stod receptet i fokus. Kocken var noggrann med att berätta precis hur mycket av varje ingrediens den hällde i och hur beredningsmomenten gick till var av största betydelse. 100 gram mjöl siktas ner i de tre äggen. Efter programmet visades en stillbild av receptet under lång tid så att vi intresserade skulle ha tid att skriva ned det. Kanske spelades någon trevlig musik och kanske fanns en informativ bild av maten som bakgrund.

Senare började de flesta ha text-tv vilket gjorde att det kunde hänvisas till en texttv sida under programmet. Ofta krävde receptet flera sidor så man fick skriva så fort man kunde. Det gjorde jag en gång vilket innebar att jag rörde i 400 g smör i en pajfyllning. Jag var sisådär 12 och hade inte helt ordning på vad som var rimligt och inte, och smör, det är ju gott. Fyllningen mättades på smör vilket gjorde att det smälte och bildade ett smörbad ovanpå pajen. Jag tror inte ens att vi smakade på den. Men det var ju inte min barndoms misstag jag skulle beskriva. Utan tevekockens transformation.

Någon gång där kom internet. I recept på internet fanns möjlighet för utförliga beskrivningar som inte fått plats på text-tv eller stillbilder efter programmet. Programledarens informativa roll var därmed över. Så, hur ska vi då locka tittare? Jo, genom att spela på begäret. Vi ska begära maten. Det ska flörtas med kameran. Kokutrymmet som tidigare varit ett praktiskt kök blir en hel inredningstidning. Formspråket blir flörtigt, bullformarna blir tryckta med vackra mönster. Hygien är det inte tala om utan lustfyllt doppas ett finger i smeten för att sedan slickas av. Vi ska begära kocken, och vi ska begära maten.

Den andra vägen är att bjuda in gäster och småprata i matlagningen, intervju över ett sockerkaksbak. Intervju över ett glas vin och en paella. Detta gör att själva tvkocken måste bli så mycket mer än en duktig receptskrivare som kan tala tydligt i rutan. Nej, den måste väcka begär, eller vara en god intervjuare. Göra så stämningen i rutan blir mysig och trevlig eller härligt grabbig med en hel ko uppslängd på skärbrädan. Att bara leverera ett recept är passé. 

För receptet. Det hittar vi ju på nätet.



Bild från tv4.se fotograf: Daniel Ohlsson

 


Patatas con tomate

Jag var sugen på något spanskt, tankarna skenar då genast iväg mot chili och vitlök och stora mängder olivolja. Och så tomat. Kanske lite potatis. En soffritto är ju en trevlig start på vilken måltid som helst, lite som lök deluxe. Sherryvinäger är ju gott.. Ja, här har ni resultatet:

 

Patatas con tomate (4 hungriga eller 2 dietister)

1 gul lök
2 stjälkar bleksselleri
1 medelstor morot
3 (stora) vitlöksklyftor
500 g färskpotatis (skrubbad och kokad och delad i munsbitar)
100 g lufttorkad chorizo i tunna skivor
2 tomater, hackade
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 msk sherryvinäger (kan byta mot annan vinäger, eller citron, nåt syrligt helt enkelt)
1-2 dl rödvin
1 dl passerade tomater (jag använde lite kvarvarande sås från pizzabaket föregående kväll)
Salt och peppar
Hackade färska kryddörter
Massa olivolja (spansk mat är inte smalmat!)

Så här gör du:

1) Hacka en halv gul lök, två vitlöksklyftor, blekselleri och morot mycket fint. Låt dessa gå i olivolja i en kastrull på medelstark värme tills de näst intill smält ihop, ca en halvtimme. (=Sofritto)
2) (Parallellaktivitet med 1))Under tiden häller du obscena mängder olivolja i en panna, iaf någon deciliter, och låter potatisarna gå på lite över medelvärme tills de fått fin färg. Häll bort oljan. Släng i chorizon och låt den släppa sitt rödgula fett. Sänk värmen till strax under medel och lägg i andra halvan av löken, som du har skivat grovt.
3) När soffritton börjar se fin ut kastar du i tomaterna, sherryvinägern och den torkade timjanen och oreganon.
4) När löken börjar se mjuk ut i potatis-korv-lökblandningen häller du på rödvinet och de passerade tomaterna och soffritton och låter det koka en stund.
5) Smaka av med salt, peppar, färska örter.

Njut, med det röda du hällde i grytan! Lite ost är gott att riva över..



Nu drar vi iväg upp på landet över midsommarhelgen. Vi kommer äta lite traditionellt, men också paella lagad utomhus och vietnamesiska vårrullar. Jag kommer med utförlig rapport efter helgen!

Glad midsommar!!

Sofritto

Som ni kanske märkt startar många av våra måltider med en sofritto. Det var min sambo som kollade på något matlagningsprogram med spansk mat och sedan skenade iväg och inhandlade morot, lök och blekselleri. De ingredienserna har numera blivit en stapelvara hemma hos oss.

Sofritton finns i många kök men i lite olika tappningar, vissa tillsätter tomat och andra chili. Man kan helt enkelt göra lite som man vill, men viktigt är att den få gå länge så att allt mjuknar till en härlig röra.

Jag ger er härmed "receptet" med tillhörande pedagogiska bilder:

Sofritto

Morot
Blekselleri
Lök
(Vad du mer vill, vi brukar variera lite men oftast åker lite hackad vitlök med i röran)

Så här gör du:

1) Hacka ingredienserna så fint du mäktar med.



2) Låt gojsa med olivolja på medelstark värme i en kastrull.



3) Låt gå tills det är vackert genomskinligt.



Och jo, det är ju nu själva matlagandet börjar, detta är bara en härlig grund. Exempelvis kan ni laga köttfärssås eller skrapet i botten på pannan sås.



Det ser gott ut, men vad sjutton är det i?

Så fort vi ska äta något, som jag tror har potential att bli gott fotar jag maten. Jag tänker då att en bild säger mer än 1000 ord och att jag givetvis vet exakt vad det var jag stoppade i den där rätten.  Sedan kommer det en dag då jag ska ladda upp bilden och skriva ner receptet, och så står det helt still.



Detta är en sådan bild. Jag tycker mig se salami, fefferoni och något grönt (rosmarin?). Det ser också lite kladdigt ut så förmodligen hade jag i lite grädde och sedan är det garnerat med riven parmesan. Eftersom jag känner min egen matlagning kan jag slå vad om att det även gömmer sig lök och vitlök där i även om det inte framgår av bilden.

Ehh, ja, jag kanske ska börja skriva ned några stödord under matlagningen i fortsättningen..


Såptips

Länge köpte jag en massa kemikaliestinna färgglada flaskor med lustiga namn. En till toaletten, en till köket, en till golvet, en till spisen, ja jag kan fortsätta hur länge som helst. Sedan ber jag en dag min sambo köpa rengöringsmedel för golvet och han kommer hem med universalmedelet! Såpa. Självklart, den funkar ju till allt. Du kan dessutom göra som jag och blanda såpvatten i en blomsprutflaska, vips har du tillverkat din egen rengöringsspray. Fiffigt. Och miljön blir kanske lite gladare!


Spansk pytt i panna med mojo rojo

Jag är jädrigt sugen på spansk mat nu för tiden! Olivoljestinn vitlöks-chili-tomatgojs. Här gjorde jag en pytt med lite kall potatis, chorizo och lök. Men mojo rojo passar till mycket, ofta äts den med olika former av potatis. Ugnsbakad eller potatis kokt i mycket salt, papas arrugadas. I mojo rojo ingår dessutom ofta bröd rivet i bitar, det kan ni tillsätta här, eller strunta i det. Då blir det mer som en len fast kryddig majonnäs.  

Spansk pytt i panna med en variant på mojo rojo (4p)

1 lök
100 gram lufttorkad chorizo
500 g kokt och skivad färskpotatis
Kryddörter
Salt och peppar

1 äggula
1 msk senap
1 tsk sherryvinäger
1 dl olja (neutral i smaken, jag använde rapsolja)
1 msk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
Chili flakes
1 tsk citron
salt och peppar

Så här gör du:

1) Pytten gör du genom att skära lök, chorizo och färskpotatis samt steka i olivolja tills det fått fin färg. Krydda med örter och salt och peppar.
2) Mojo rojon börjar med att du gör en majonnäs, lättast går det om allt är rumstempererat! Blanda äggulan med senap (jag använde dijon) och vinäger. Droppa i oljan mycket långsamt och vispa hela tiden.
3) När majonnäsen är klar rör du i tomatpuré, vitlök, färsk hackad chili eller chili flakes, samt smakar av med citron och salt och peppar. Det blir toppengott och passar till mycket!


Enklaste middagen

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, hur matintresserad jag än är orkar jag inte alltid stå bland pannor och svettas den här årstiden. Då är det gott med en smidig macka. Lägger man ner lite kärlek i den också så blir den mycket godare. Jag försöker ofta piffa till det jag äter en smula, en smörgås ser så mycker godare ut med några gröna blad och lite symmetrisk ditläggning av påläggen. Här är en macka med serranoskinka, brie och tomat. Och så sommarens folköl, spendrups små ekologiska 33:or.


Sommarnjutning



Nu drar jag på minisemester till göteborg! På återseende på lördag!


Årets balkong i bilder

Jag gillar att pigga upp maten med lite färska kryddörter. Köpa på affären blir väldigt dyrt och du kan sällan ha flera sorter hemma. Därför älskar jag sommarens balkong, det är en fin känsla att gå ut och klippa av lite färska örter till matlagningen! Jag längtar tills vi har en egen liten täppa där vi inte bara kan ha örtträdgård utan även odla grönsaker.



Timjan, fransk dragon, kruspersilja och en liten chiliplanta vi fick av vänner som odlat upp från frö. Något år ska jag också orka göra det! Plantorna står på ett bord från det stora möbelvaruhuset.



En stor frodig oregano står i ett hörn på tegelstenar staplade på varandra. Med en liten balkong tvingas man ta vara på varje liten yta.



Här ser ni rosmarin och den ryska dragonen som växer som gräs, men den smakar också.. just gräs!



Sallad som jag satt från frön.



I år la vi trall på balkongen, det blev en så mycket mer varm och inbjudande känsla därute, lite som ett uterum!



Sist men inte minst har vi en murgröna. Den är inte så god men vacker att titta på.


Vegetarisk måndag: Bergakungens sås

Vi har en liten tradition jag och min sambo, på måndagarna äter vi vegetariskt. Det kan ju hända att vi av en händelse gör det andra dagar i veckan, men det är sällsynt. Ofta kan jag inte låte bli att kasta ner lite bacon eller något annat unamispäckat för att höja upp smaken. Det är därför fint att planera in en vegetarisk dag i veckan, lite för miljön och lite för kroppen och lite för att det banar väg för lite nytänkande i matlagningen!

När jag lagar vegetariskt gör jag det helst utan massa köttliknande substanser. Det finns så mycket god mat som är vegetarisk alldeles i sig själv, eller så gör man som vi gjorde tidigare ikväll. Struntar att stoppa i kassler i bergakungens sås, det blir lika gott ändå. Lite protein tillsätter jag i form av fetaost istället.

Bergakungens sås (4p)

1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta
3-4 dl matlagningsgrädde (eller vanlig om du är på det humöret)
1 msk vinäger (jag använder dragonvinäger men ta vad du har)
2-3 msk tomatpuré
Torkad dragon
Färsk dragon (om du har)
Lite honung
Salt, peppar

Så här gör du:

1) Svetta löken mjuk i lite olja i en panna. Häll på grädde och riv i (eller pressa i) vitlöksklyftan. Rör i tomatpuré och dragonen. Låt puttra några minuter.
2) Smaka av med mer dragon och vinäger om det behövs samt lite honung och salt och peppar. Du får smaka dig fram.

Servera med pasta och smulad fetaost på toppen.






Skåpsrensning etapp 2

I mitt allra första inlägg i den här bloggen deklarerade jag en skåpsrensning. Speciellt på inhandlade Santa Maria kryddmixar. Dagen är nu kommen för etapp 2. Nämligen lasagnen. Den här varianten innehåller inte en bechamelsås och en köttsås (som lasagne brukar göra i min värld), utan här gör vi en kombinerad variant där köttfärs steks, kryddpåse, passerade tomater och mjölk tillsätts och allt får koka ihop till lasagnesåsen. Singular. Jag måste dock ge Santa Maria-påsutvecklarna rätt för sina val av tillsatta koncentrat i form av rödvin och bacon. Det är riktiga lasagnesmaksättare för mig, fast då hellre i sin okoncentrerade form.

Ja resultatet då? Det var riktigt gott. Inte den där natriumglutamatkänslan, och koncentraten gör sitt jobb. Vi kommer inte köpa den igen, men det var faktiskt en smidig genväg, om inte till just en lasagne som jag är van vid men dock till en smarrig middag.

Gott till var det också med den urenkla men goda salladen på tomat, skivad fänkål, balsamvinäger och salt och peppar.


Paprika *3

Det här är en enkel vardagsrätt, du kan variera kryddstyrkan med mängden chilipeppar du öser i. Den fungerar dessutom lika bra att severa till ris som pasta. Det är något så fint i smakblandningen paprika, och paprikapulver. Första gången jag åt det som jag minns var i Riga. Kunde i och för sig lika gärna varit i någon storstad i Sverige eftersom det var på TGIF. De serverade i alla fall baguetter med en blandning av biff, paprika, paprikapulver och chilipulver i. De är konstigt nog mitt starkaste matminne från Riga!



Paprika *3 (4p)

Några goda kryddiga korvar
En hackad lök
En hackad vitlök
Två hackade paprikor (olika färger blir fint)
1 tsk paprikapulver
Chilipeppar efter tycke och smak
2 dl créme fraishe eller grädde
1 tsk sherryvinäger (eller någon annan vinäger du har hemma)
Salt och peppar efter smak

Så här gör du:
1) Skiva korvarna (kontrollera noga om det är plast runt korven, eller gör som jag och ät plasten med stor aptit av misstag (eller slöhet)). Stek ur lite fett ur dem i en panna. Lägg i lök och vitlök och låt de svettas i korvfettet.
2) Tillsätt paprikorna och paprikapulver samt chilipulver. Låt det gotta sig några minuter till.
3) Tillsätt créme fraishe eller grädde (eller både och), sherryvinäger samt krydda upp med salt och peppar.
4) Låt det bubbla några minuter och ät med exempelvis råris och broccoli.



Enklaste sommarsalladen

Ibland orkar jag bara inte laga mat. Men för den skull kan vi ju inte strunta i att äta eller köpa hämtmat. Istället kan vi, såhär års, köpa en bit vattenmelon, ett paket fetaost, en burk kalamataoliver samt något kallskuret. Matlagning som innebär att skära upp melon, smula över lite fetaost, hälla av och strö över oliver, samt hacka lite kryddörter och strö på orkar jag vilken dag som helst.

Det är inte bara enkelt. Det är vackert också!


Rosécider

På sommaren (i alla fall under de varma dagarna) är det gott med något törstsläckande och läskande. Bara rosévin kan bli lite alkoholstarkt även om det passar fint en sommarkväll. Ett tips då är att köpa något billigt rosévin och blanda det 50-50 med vanlig cider. Vi använde flädercider. Det blir riktigt gott och farligt lättdrucket. Det är fint att granera med några skivade jordgubbar.


Rabarber- och vaniljmarmelad

Projekt omsätta färsk rabarber till tillagad fortgår. Efter jag gjort den här marmeladen fick jag totalt inspirationsstopp och ägnade en halvtimme åt den kreativa och upplyftande sysslan att rensa och skiva resterande rabarber samt frysa in den i små påsar. De får ligga där i dvala och bida sin tid tills min rabarberinspiration är på gång igen.

Eftersom jag hade en vaniljstång i skafferiet (fynd från Netto, två vaniljstänger för 20 kronor! Be mig dock inte intyga kvalitén) var det givet att göra en marmelad med vanilj. Kan bli ett trevligt tillskott till helgfrukostarna, eller kanske till en ostbricka.

Du kan nog krydda den här lite hur du vill, ge den julstämning med lite kanel och malda nejlikor. Eller göra den lite het (då passar den nog ännu bättre till ostbrickan) med färsk riven ingefära och lite chili. Möjligheterna är många för att göra en lång historia kort.



Rabarber- och vaniljmarmelad (1 burk á 250 ml)

500 g rensad och skivad (5mm-bitar) rabarber
En vaniljstång
1 msk vatten
300 g syltsocker

Så här gör du:

1) Lägg rabarber, vaniljstång som du delat på längden och vattnet i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt rabarbern smälta i en 20 minuter. Det ska vara som en härlig gegga utan stora bitar.
2) Häll i syltsockret och låt det koka några minuter. Häll i en ren burk och låt svalna. Sen bums in i kylen.





Löksås eller den fräscha salladens antites

Kalla mig galen som börjar yra om löksås mitt i sommaren men vi kan ju inte bara leva på fräscha sallader och små kulor sorbet. Oavsett årstid behöver vi något substantiellt, och vad är stadigare än en portion fläsk med löksås och potatis?

Min löksås har blivit så mycket godare sedan jag läste ett så fint tips på Gitto's blogg. Nämligen att hälla en skvätt kaffe i löksåsen! Det gör en himla skillnad och det passar så fint till fetheten i såsen och lökens sötma.

Löksås (4p)

3-4 gula lökar lite beroende på storlek
Smör
1 tsk socker
Två msk mjöl
4 dl mjölk
En skvätt kaffe
Salt och vitpeppar

Så här gör du:

1) Skiva löken och stek den på låg värme länge i smöret. Den ska bli riktigt mjuk och söt och lite ljust gyllenbrun.
2) Strö över sockret och låt de lösas. Strö över mjölet och rör om. Häll i mjölken under omrörning för att undvika klumpar. Låt det koka upp under omrörning så att såsen tjocknar.
3) Smaka av med en skvätt kaffe och salt och vitpeppar. Servera till fläsk och potatis. Grönsaker är överflödiga (lök är väl nyttigt nog!)


Grebbestad Majbock

Året var 2008. Jag strosade planlöst runt på systembolaget letandes efter några smarriga öl till kvällen. Jag var sugen på något annat än de gamla vanliga Bryggmästaren eller Bellman. Plötsligt gick jag på några vackra flaskor med namned Grebbestad Majbock. Jag köpte med mig två flaskor och aldrig visste jag att jag i och med det skapat ett beroende. Väl hemma smakade jag av den nu kylda ölen, och det var som en öl gjord för mig! Jag köpte nästan bara Majbocken följande veckor. Tills en dag, då de helt plötsligt var borta.

Det var tydligen en säsongsöl jag förälskat mig i. Den bryggs enbart under våren, och när den är slut är den slut. Förra året stötte jag inte på den alls. Men gissa vad glad jag blev när den nu än en gång finns i systemets sortiment. Skynda att fynda!


Rabarberchutney

Som jag nämt tidigare fick jag en hel kasse rabarber av en arbetskamrat. Jag, som inte är särskilt förtjust i det söta gillar just rabarber för dess syrlighet, men samtidigt, en googlesökning ger nästan bara söta recept med rabarber. Har ni några tips på vad jag ska göra med rabarbern som inte innebär att göra paj, kaka, kräm, gelé eller muffins?

Idag gjorde jag i vilket fall rabarberchutney. Den blev riktigt härlig och riktigt stark. Använde kajennpeppar direktimporterad från Qatar av min sambos bror, och jädrar vad stark den är. Första gången vi använde den (läste "paprica" på påsen) trodde jag att det var paprikapulver. Det gör jag aldrig om. Jaha, vart var vi, chutneyrecept ja.



Rabarberchutney (2 burkar a 250 ml)

Ca en liter rabarber (skalade om de är tjocka, annars endast strimlade i 5mm bitar)
1 hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 kanelstång
2 tsk malen ingefära
ca 1 krm kayennpeppar
2 msk vatten
1 dl russin

Så här gör du:

1) Blanda allt utom russin i en kastrull och låt det småbubbla på medelvärme i en halvtimme. Rör då och då.
2) Blanda i russin och låt det småkoka en kvart till. Plocka bort kanelstången.
3) Häll i rena burkar.
4) Låt stå och gotta sig ett par veckor i kylen, sedan är det bara att smaska på.

Jag brukar desinficera mina burkar genom att hälla kokande vatten i dem och låta de stå en stund.


Resumé av kanotpaddlingshelg

Vilken underbar helg vi hade. Både kanot- och kajakpaddling. Årets första bad. Vackra vyer. En natt sovande på klipporna under bar himmel. Öl- och whiskeydrickande. Korsordslösning i solskenet.

Ja, en toppenhelg som ni förstår. Maten höll vi mycket enkel, medhavda mackor med serrano och ost. Goda korvar. Smarriga nötter. Grillade korv. Men så, huvudrätternas huvudrätt Sprattelfärsk lövmasksmarinerad björkvedsrökt abborre. Med andra ord abborre, metad med lövmask som grillades över öppen eld. Dom var väääldigt små, men naggande goda!

 
 

Vilse i chapati:n



Jag är inte särskilt vass på mat som inte äts med pasta eller potatis. Fransk, italiensk och spanskt kök är mina kompisar, men när vi kommer till det asiatiska* blir jag toknervös och börjar förlita mig på recept. Jag gillar maten, det är inte det. Det är bara att jag är lite ovan bland limeblad och fisksåser.

Men det sagt, bjuder jag på ett urenkelt thaiwokrecept (vilken disclaimer där ovan..). God och nyttig snabbmat helt enkelt, hur thaiautentiskt det är har jag ingen aning om, men gott är det.

Kanske thaiwok? (4p)

Något kött eller köttsubstitut i munsbitar(kyckling, nöt, sojabitar?)
Riven ingefära
Kinesisk soja
Grönsaker du gillar (kanske morot, paprika, haricot verts?)
Några matskedar röd chilipasta (beroende på hur starkt du gillar)
En burk kokosmjölk
Lite fisksås
Lite socker
Kokta nudlar

Så här gör du:

1) Marinera köttet i soja och ingefära. Stek det i olja.
2) Skär grönsakerna i bitar och stek även de en stund i olja.
3) Häll olja i botten på en panna och rör i chilipastan och låt den sfräsa någon minut. Häll på kokosmjölk.
4) Blanda i kött och grönsaker och låt det koka en stund. Smaka av med fisksås och grönsaker. Servera med nudlarna.

(Förslagsvis gör du steg 1-3 i samma panna men lägger det färdigstekta på en tallrik där emellan. Det blir så väldigt mycket disk annars. Och det var ju snabbt och smidigt vi var ute efter i den här måltiden.)



*Asiatiskt är ett värdelöst samlingsnamn för någonslags matkultur, jag vet.

Kanotpaddling

Nu drar vi iväg över helgen för att paddla kanot och tälta på en liten ö. Ska bli hur härligt som helst. Matschemat ser hittills ut som baguetter till lunch, oklar middag, macka och mjukost till frukost. All mat är god när den serveras kryddad med sommarluft.

Jag har också fått en hel påse rabarber av en arbetskamrat, så efter helgen ska det tillverkas rabarberrelaterade recept. På återseende!

Pastans smakkamrater

Det finns inte mycket mat som slår en enkel pasta. Mina favoritsmaksättare till pasta är parmesanost, vitlök, färska hackade örter, riven muskot samt såklart en god olivolja. Det behövs sällan några köttiga eller gräddiga såser, detta räcker för att göra en ursmarrig pasta.



Ibland, för att få lite olika konsistenser samt variation strör jag rostade pinjenötter över. Eller som nedan, serverar med grillade grönsaker. Med ett sådant enkelt basrecept är det nämligen mycket enkelt att variera pastan efter smak och säsong!


Ost- och skinksallad på mitt vis



Nej, vart har jag hamnat nu tänker du. Tomat, rädisor, fänkål och ärtskott. Vad är det här för fräsch sallad. Är hon Becca en sån som klämmer lite citron över ett knippe nässlor och kallar det middag? En sådan som helst börjar dagen med en shot mixade gröna alger?



Och här hör jag hur alla pustar ut unisont. Det går ju knappt att se salladen längre under lagret av serranoskinka, ädelost, valnötter och granatäppelkärnor. Gudskelov!

Det här är en sallad med mycket smak, det behövs inte ens någon dressing, eftersom alla ingredienserna har sin egen karakteristiska smak. Ett tips angående granatäpplet kan jag bjuda på också, istället för att kämpa med att pilla ut kärnorna så halverar ni den helt enkelt, samt bankar på den med en slev. Då trillar kärnorna ut så smidigt så. Men ett varningens ord, var lite försiktiga, eller bär cerisea kläder, annars riskerar ni att se ut som jag:



Trevlig kväll! Jag ska gå och handtvätta min tunika jag..


Tre formaggio

Jag är en extrem vanemänniska när det kommer till pizza. Det var många många år sedan jag åt någon annan pizza än Cacciatore. Det är den med salami och lök. Enda undantaget är hembakad pizza eller då vi äter fina italienska vedugnsbakade pizzor, då väljer jag vanligen Quattro Formaggio. För min favorittopping på pizza är faktiskt just ost.

Vi nyttjade bakstenen igen och gjorde pizza hemma igår. Som grund lade vi tre olika ostar. Parmesanost, mozzarella (specialvariant för att användas på pizza, annars kan de släppa vätska under tillagning) samt den mycket italienska osten hushållsost!! Hushållsostköpet försvarar jag med min obotliga förtjusning i rabatterade priser ("39 kronor kilot!! Det är ju heeelt galet, den ska vi ha!")



Vi la osten över tomatsåsen, sedan hade vi champinjoner, lök, paprika och tomat. Efter den gått klart i ugnen toppade vi med serranoskinka och färsk hackad oregano. Riktigt, riktigt gott. Även utan salami! Konstigt!


En redig köttabit



Jag försöker vara klimatsmart, och ekologiskt, och bra för världen på alla sätt och vis. Men sedan stod jag där i affären och stirrade ned på köttbitarnas köttbit. En vacker fettkappa. Tjocka härliga skivor. Men, jag bet ihop, backade långsamt från köttdisken och fortsatte raskt till grönsaksdisken tänkande "never look back".

Vad tror ni händer senare den kvällen när min sambo fått i uppdrag att tänka ut maten? Han kommer hem bärandes på två perfekta köttbitar. Ja, eftersom det uppenbarligen var ödet så blev det härlig grillad biff till middag. Jag gjorde ett lyxigt potatismos till också:

Potatismos deluxe (4 p)

ca 10 mjöliga potatisar
Smör
Mjölk
Parmesanost
Hackade färska örter
Riven hel muskotnöt
Salt, Peppar

Så här gör du:

1) Skala och koka potatisen.
2) Mosa söder den och vispa den med smör (ta så mycket samvetet tillåter) och mjölk tills du har den konsistens du gillar.
3) Smaksätt med riven parmesan, örter, riven muskot (inte sån färdigmalen på burk, utan färskriven!), och salt och peppar.

RSS 2.0