Raggmunk
Raggmunk är ju egentligen inte mer avancerat än en pannkakssmet med riven potatis i. Jag tror vissa kör ägglöst men jag tycker åtminstonde ett ägg förhöjer både smak och konsistens. Det viktigaste är att steka i rejält med smör och inte göra dom för tjocka. Vill ni lyxa till det kan nu byta lite av mjölken mot grädde.
Jag tror receptet från början är från vår kokbok?
Raggmunk (ca 6-8 st)
800 g potatis (skalad och grovriven)
5 dl mjölk
2 dl mjöl
1 ägg
1 tsk salt
Peppar
Stekfläsk
Lingon & socker
Så här gör du:
1) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg. Smaka av med salt och peppar. Blanda i potatisen.
2) Häll smet i pannan, och se till att du får med potatisen. Stek på medelvärme (jag alternerar mellan 3:an och 4:an) i smör tills de är lagom krispiga i kanterna.
3) Stek fläsket och servera till.
4) Rör lingon med socker tills lingonen liksom smälter. (Vi har egenplockade i frysen som vi micrar en liten stund så de blir lite mosiga, och sen rör vi ner lite socker. Jag gillar den rätt syrlig)
Klart att servera!
Söndagsmiddag: Fläskkarrégryta med rödvin och tomat
Jag gillar att baka eller laga mat på söndagar. Gärna något långkok som står och gottar sig i ugnen medan jag tar en lässtund eller en höstpromenad. I söndags hittade jag en bortglömd fläskkarré i frysen och med inspiration från smaskens.nu, slängde jag ihop den med massa gott i vår gjutjärnsgryta, och lät den mysa i 150°C i 3-4 timmar. Matlagning när den är som bäst.
I den här typen av matlagning har man rätt fria händer, det mesta blir gott efter lågtempererad lång tillagningstid. Här hade jag rosmarin, men det går nog minst lika bra med någon annan örtkrydda. Gillar ni morot, varför inte slänga i några bitar? Du kan också späcka fläskkarrén med exempelvis vitlök och salvia? Eller kanske katrinplommon? Möjligheterna är oändliga☺!
Fläskkarrégryta med rödvin och tomat (4p)
En bit fläskkarré (glömde väga vår bit..)
2 stora hackade lökar
2 hackade vitlöksklyftor
2 burkar krossad tomat
1 msk tomatpuré
3 dl rödvin (för det var vad vi hade kvar i en flaska..)
1 msk torkad rosmarin
3 lagerblad
Några kvistar färsk rosmarin
Salt, peppar
Honung
Så här gör du:
1) Lägg allt i en gryta, sätt på lock. In i ugnen 3-4 h på 150°C.
2) Ta upp köttet och koka ner såsen tills den är lagom tjock i ditt tycke. Smaka av den med salt, peppar och honung.
Tips på fredagssnacks: Kettle chips
Sist vi var på coop forum hittade jag dessa fantastiska chips, de hade någon kampanj "köp en stor, få en liten", och svag som jag är för kampanjer var jag tvungen att passa på vilket jag inte ångrar! Eftersom jag bara äter lättsaltade chips kan jag inte svara på hur kryddningarna är men de lättsaltade var urgoda. Tydlig härlig potatissmak och en perfekt krispighet. Vet nästan inte om jag ska vara glad eller ledsen att de inte säljs på vår lokala butik..
Bokbeställning
Med detta sagt innehöll min senaste bokbeställning enbart inbundna böcker. I det här fallet var jag faktiskt så sugen på Diana Gabaldons senaste (Som ett eko) att jag gladeligen betalar 190 istället för 37 kronor. Så härligt lättlästa, urlånga böcker med skotska män inblandade.
Men för att höja den litterära kulturstatusen fick även Ormen och De dödas Ö av Dagerman följa med. Dessa ser jag oerhört mycket fram emot att läsa! Jag vill också gärna ha denna inbundna nyutgivning komplett, det är nämligen en fantastisk fin design på böckerna.
Sist (och också minst) var Marcus Birros bok Att leva och dö som Joe Strummer. Jag läste Birro första gången när jag var sisådär 13 år runt 1996, och efter det har jag konsumerat allt han skrivit. Jag har väl haft lite blandade känslor till böckerna. Svarta vykort fungerade inte riktigt för mig medan flyktsoda var riktigt bra. Vi får helt enkelt se om denna faller mig i smaken..
Potatiskaka (a.k.a oströsti)
Jag lagar den alltid som en ensamrätt, men den funkar självklart att servera som ett tillbehör.
Potatiskaka 14 år senare (2p)
½-1 paket bacon
8 skalade och grovrivna potatisar
2 finhackade stora lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad mild chili
Salt och peppar
2-3 dl riven ost
Olivolja
Så hör gör du:
1) Stek baconen färdig i en panna. Lägg baconet på en bit hushållspapper och häll bort fettet. Fyll i stället på med olivolja i pannan. (Det här steget kan ni hoppa, men jag får för mig att det är bättre för kroppen med olivolja istället för baconfett, men smaken blir säkert godare med baconflott..)
2) Häll potatis, lök, vitlök och chili i pannan och låt det gå på medeltemperatur tills potatis mjuknat och röran börjat klibba ihop av potatisstärkelse. Det kan ta upp till 20 minuter. Smaka på potatisen och kontrollera att den är mjuk.
3) Salta och peppra och rör i den rivna osten och baconet. Platta sedan ut massan till en kaka och låt den gå tills ytan har fått fin färg.
4) Det här är enkel mat, men nu kommer vi till ett kritisk moment, vändningen. Ovanstående föreslår ett lock. Undertecknad brukar hälla över kakan på en tallrik, och sedan med en bestämd rörelse vända tallriken upp och ner över pannan. Brukar gå finfint.
5) Stek klart kakan på andra sidan. Klart att servera!
Restvecka
Förra veckan var det tyst från mig här på bloggen, men oroa er inte, det var inte för att jag fastade eller något sådant tokigt. Nej, kameran är sprängfylld med bilder på förra veckans delikatesser. Måste bara ta mig tid att ladda in och plita ner vad de innehåller.
Denna vecka blir dock inte lika luxuös, då vi kör en skåp/frys/kylrensning såhär innan löning. Inte så mycket för att pengarna börjar sina, utan mer för att tvingas ta itu med de där matinköpen som bara blivit liggande. Hittills har det lett till en långkokt fläskkarrégryta i söndags (receptskiss kommer). Igår en pastagratäng med bechamelostsås spetsad med honung och dijonsenap (den får ni improvisera ihop på endast den beskrivningen om ni är intresserade :)). Ikväll vankas potatiskaka. Som ni hör går det långt ifrån någon nöd på oss.
På återseende
Hur du får fredagsbuketten att räcka hela veckan..
Gällande rosor tycker jag vissningsprocessen brukar börja med att bladen torkar en smula och de börjar böja sig, men då klipper jag helt resolut av stjälken och placerar blommorna i ett litet glas eller skål. Blir ganska piffigt om jag får säga det själv..
Älskade höst!
Ha en underbar lördag!
Tips på fredagsmiddag för latmaskar
Ibland när inspirationen tryter och arbetsveckans vedermödor gör sig påminda är det trevligt att göra det lite enkelt för sig på fredagskvällen. Ett gott vin, surdegsbröd och franska charkuterier (på bilden fransk bergskinka och fransk lantsalami) är allt som behövs för att göra mig lycklig. Och mätt :).
Men just denna fredagkväll blir det för vår del svamppaj med bacon (inspirerade av en jättegod paj vi fick hos kompisar). Recept kommer, om jag blir nöjd med resultatet!
Marockanska lammfärsburgare
Jag följer som vanligt inte receptet slaviskt utan byter ut och stoppar dit efter vad som finns hemma. Leila använder dessutom 600 g lammfärs till 4p, men jag kör 400 g. Detta av den enkla anledningen att lammfärs vanligen saluförs i 400 gramspaket och varför krångla till det. Men jag behåller kryddningen i samma proportioner (smakrikt är gott!).
Marockanska lammfärsburgare (4p)
400 g lammfärs
1 riven vitlöksklyfta
1/2 finhackad mild röd chili (men jag använder en ansenlig mängd chili flakes istället)
2 tsk spiskummin
1 tsk mald paprika
1 tsk socker
salt och peppar
2 msk olivolja
2 msk mjukt smör (har du inte varit förutseende funkar det fint att köra smöret en halvminut på 160W i micron)
1 knippe persilja (hoppar jag över, om jag inte råkar ha lite på balkongen)
2 klyftor finriven vitlök
1 aubergine
2 tomater
4 pitabröd eller torillabröd
200 g fetaost
Lite sallad av nåt slag (leila rekommenderar hjärtbladssallad, men jag kör med isbergssallad med gott resultat!)
Så här gör du:
1) Blanda färs, en vitlöksklyfta, chili, spiskummin, paprikapulver, socker, olivolja och salt och peppar. Forma till fyra biffar.
2) Mosa ihop smöret med persilja och två vitlöksklyftor (en om de är stora).
3) Skiva tomater, aubergine samt fetaost. Pensla tomat och aubergine med lite olja.
4) Stek eller grilla burgare, tomat och aubergine. Krydda med salt och peppar.
5) Bred smöret på brödet och stoppa i alla ingredienser.
Smaklig spis!
Frukostvanor och Markattas rågbröd
Extremt exemplarisk innehållsförteckning har de också:
Innehåll: Finmalet fullkornsrågmjöl*, grovt fullkornsrågmjöl*, vatten, surdeg (krossat fullkornsråg*, vatten), solroskärnor* (8 %), havssalt, kornflingor*, jäst
skulle inte kunnat gjort det bättre själv!
Kuriosa är att jag hur länge som helst trodde markatta egentligen hette markhatta och uttalade det med en indisk touch.
Bilden kommer härifrån.
Ljummen potatis- och champinjonsallad med dill- och västerbottenpesto
Jag följde dock inte receptet till punkt och pricka utan bytte kantareller mot skogschampinjoner, i orginalreceptet ingår dessutom både hasselnötter- och mandlar i peston men jag använder bara mandlar. Nästa gång jag gör den kommer jag dessutom hoppa över savojkålsbladen som ingick och byta dem mot ruccola, de är goda, men den hårda, sega konsistensen passade inte riktigt.
Ljummen potatis- och champinjonsallad med dill- och västerbottenpesto (6p)
1 kg dillkokt färskpotatis som halverats
1 lök
smör och olja
500 g skogschampinjoner (eller den svamp du gillar) delad i stora bitar
1/2 dl balsamvinäger
ett paket ruccola (eller savojkål)
300 g cocktailtomater
1/2 fänkål
200 g soltorkade tomater i olja
Till peston:
4 kvistar dill (jag tog en hel kruka, tar ni mindre kan ni hälla i lite ruccola för att ge den en fin grön färg)
2 dl rostade mandlar (jag kör med skal, eller 50-50 hasselnötter och mandlar)
2 dl riven västerbottenost
2 msk citronsaft
2 dl olivolja
salt, peppar
Så här gör du:
1) Gör peston: grovhacka dill och nötter och lägg i en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ganska grovt. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
2) Grilla (eller stek) potatisen i lite smör och olja så den får fin färg.
3) Stek därefter den hackade löken tills den blir mjuk. Tillsätt svampen och stek några minuter till. Häll sedan över balsamvinägern och låt den reducera.
4) Placera alla ingredienser på ett stort fat och servera peston till!
Verkligen supergott!!
Toscansk valnötspasta
Toscansk valnötspasta (4p)
Linguine till 4 personer
200 g valnötter
en vitlöksklyfta, skalad och grovt hackad
2 msk ströbröd
2 msk olivolja
salt, peppar
2 1/2 dl grädde (jag kör på mellan)
Riven ost (percorino eller parmesan blir gott)
Så hör gör du:
1) Koka pastan enligt anvisningarna på paketet
2) Under tiden mixar du valnötter, vitlök, ströbröd, olivolja, salt och peppar
3) Värm grädden och häll den över det mixade, samt mixa en stund till
4) Blanda såsen med den färdigkokta pastan och riv över ost, samt smula över några krossade valnötter