Raggmunk

Vi äter för lite husmanskost! Eller jag omformulerar! Vi äter för lite potatis. Det är så lätt att hamna i de läckra grynens värld eller pastans förlovade land. Men det ska det bli ändring på, sist var det potatiskaka som fick bli första receptet i kategorin potatis och nu går vi vidare till något av det godaste.. nämligen raggmunk med stekfläsk och rårörda lingon.

Raggmunk är ju egentligen inte mer avancerat än en pannkakssmet med riven potatis i. Jag tror vissa kör ägglöst men jag tycker åtminstonde ett ägg förhöjer både smak och konsistens. Det viktigaste är att steka i rejält med smör och inte göra dom för tjocka. Vill ni lyxa till det kan nu byta lite av mjölken mot grädde.

Jag tror receptet från början är från vår kokbok?

Raggmunk (ca 6-8 st)
800 g potatis (skalad och grovriven)
5 dl mjölk
2 dl mjöl
1 ägg
1 tsk salt
Peppar
Stekfläsk
Lingon & socker

Så här gör du:
1) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg. Smaka av med salt och peppar. Blanda i potatisen.
2) Häll smet i pannan, och se till att du får med potatisen. Stek på medelvärme (jag alternerar mellan 3:an och 4:an) i smör tills de är lagom krispiga i kanterna.
3) Stek fläsket och servera till.
4) Rör lingon med socker tills lingonen liksom smälter. (Vi har egenplockade i frysen som vi micrar en liten stund så de blir lite mosiga, och sen rör vi ner lite socker. Jag gillar den rätt syrlig)

Klart att servera!








Söndagsmiddag: Fläskkarrégryta med rödvin och tomat

Jag gillar att baka eller laga mat på söndagar. Gärna något långkok som står och gottar sig i ugnen medan jag tar en lässtund eller en höstpromenad. I söndags hittade jag en bortglömd fläskkarré i frysen och med inspiration från smaskens.nu, slängde jag ihop den med massa gott i vår gjutjärnsgryta, och lät den mysa i 150°C i 3-4 timmar. Matlagning när den är som bäst.

I den här typen av matlagning har man rätt fria händer, det mesta blir gott efter lågtempererad lång tillagningstid. Här hade jag rosmarin, men det går nog minst lika bra med någon annan örtkrydda. Gillar ni morot, varför inte slänga i några bitar? Du kan också späcka fläskkarrén med exempelvis vitlök och salvia? Eller kanske katrinplommon? Möjligheterna är oändliga☺!



Fläskkarrégryta med rödvin och tomat (4p)
En bit fläskkarré (glömde väga vår bit..)
2 stora hackade lökar
2 hackade vitlöksklyftor
2 burkar krossad tomat
1 msk tomatpuré
3 dl rödvin (för det var vad vi hade kvar i en flaska..)
1 msk torkad rosmarin
3 lagerblad
Några kvistar färsk rosmarin
Salt, peppar
Honung

Så här gör du:
1) Lägg allt i en gryta, sätt på lock. In i ugnen 3-4 h på 150°C.
2) Ta upp köttet och koka ner såsen tills den är lagom tjock i ditt tycke. Smaka av den med salt, peppar och honung.




Tips på fredagssnacks: Kettle chips



Sist vi var på coop forum hittade jag dessa fantastiska chips, de hade någon kampanj "köp en stor, få en liten", och svag som jag är för kampanjer var jag tvungen att passa på vilket jag inte ångrar! Eftersom jag bara äter lättsaltade chips kan jag inte svara på hur kryddningarna är men de lättsaltade var urgoda. Tydlig härlig potatissmak och en perfekt krispighet. Vet nästan inte om jag ska vara glad eller ledsen att de inte säljs på vår lokala butik..




Bokbeställning

Jag köper sällan inbundna böcker. Mycket beroende på priset givetvis, sedan att jag sällan är så "sugen" på en bok att jag inte kan lugna mig lite tills den kommer i pocket. (Lite samma känsla kring bio, varför inte vänta till dvd:n..) Sist men inte minst är ju pocketen ett så trevlig format, enhandsfattning fungerar och den går smidigt att kasta ner i väskan.

Med detta sagt innehöll min senaste bokbeställning enbart inbundna böcker. I det här fallet var jag faktiskt så sugen på Diana Gabaldons senaste (Som ett eko) att jag gladeligen betalar 190 istället för 37 kronor. Så härligt lättlästa, urlånga böcker med skotska män inblandade.  

Men för att höja den litterära kulturstatusen fick även Ormen och De dödas Ö av Dagerman följa med. Dessa ser jag oerhört mycket fram emot att läsa! Jag vill också gärna ha denna inbundna nyutgivning komplett, det är nämligen en fantastisk fin design på böckerna.

Sist (och också minst) var Marcus Birros bok Att leva och dö som Joe Strummer. Jag läste Birro första gången när jag var sisådär 13 år runt 1996, och efter det har jag konsumerat allt han skrivit. Jag har väl haft lite blandade känslor till böckerna. Svarta vykort fungerade inte riktigt för mig medan flyktsoda var riktigt bra. Vi får helt enkelt se om denna faller mig i smaken..


Potatiskaka (a.k.a oströsti)

Första minnet av att jag lagade den här potatiskakan är från 12-årsåldern och jag var helt ovetande om dess ursprung tills jag satt och bläddrade igenom mammas gamla receptpärm och hittade ursprungsreceptet, oströsti! Förmodligen lagades den efter receptet första gången, men jag märker att den genomgått förändringar och (eventuellt) förbättringar under de här 14 åren den har lagats av mig. Inte bara ingredienserna har ändrats, utan jag har uppenbarligen modifierat själva tillagningsmetoden, härligt när recept får egna liv. Men vill ni köra old-school varianten har ni här ursprungsreceptet:



Jag lagar den alltid som en ensamrätt, men den funkar självklart att servera som ett tillbehör.

Potatiskaka 14 år senare (2p)
½-1 paket bacon
8 skalade och grovrivna potatisar
2 finhackade stora lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad mild chili
Salt och peppar
2-3 dl riven ost
Olivolja

Så hör gör du:
1) Stek baconen färdig i en panna. Lägg baconet på en bit hushållspapper och häll bort fettet. Fyll i stället på med olivolja i pannan. (Det här steget kan ni hoppa, men jag får för mig att det är bättre för kroppen med olivolja istället för baconfett, men smaken blir säkert godare med baconflott..) 
2) Häll potatis, lök, vitlök och chili i pannan och låt det gå på medeltemperatur tills potatis mjuknat och röran börjat klibba ihop av potatisstärkelse. Det kan ta upp till 20 minuter. Smaka på potatisen och kontrollera att den är mjuk.
3) Salta och peppra och rör i den rivna osten och baconet. Platta sedan ut massan till en kaka och låt den gå tills ytan har fått fin färg.
4) Det här är enkel mat, men nu kommer vi till ett kritisk moment, vändningen. Ovanstående föreslår ett lock. Undertecknad brukar hälla över kakan på en tallrik, och sedan med en bestämd rörelse vända tallriken upp och ner över pannan. Brukar gå finfint.
5) Stek klart kakan på andra sidan. Klart att servera!



Restvecka

Förra veckan var det tyst från mig här på bloggen, men oroa er inte, det var inte för att jag fastade eller något sådant tokigt. Nej, kameran är sprängfylld med bilder på förra veckans delikatesser. Måste bara ta mig tid att ladda in och plita ner vad de innehåller.

Denna vecka blir dock inte lika luxuös, då vi kör en skåp/frys/kylrensning såhär innan löning. Inte så mycket för att pengarna börjar sina, utan mer för att tvingas ta itu med de där matinköpen som bara blivit liggande. Hittills har det lett till en långkokt fläskkarrégryta i söndags (receptskiss kommer). Igår en pastagratäng med bechamelostsås spetsad med honung och dijonsenap (den får ni improvisera ihop på endast den beskrivningen om ni är intresserade :)). Ikväll vankas potatiskaka. Som ni hör går det långt ifrån någon nöd på oss.

På återseende




Hur du får fredagsbuketten att räcka hela veckan..

Jag är lite förtjust i att köpa hem snittblommor på fredagseftermiddagen, för att helgpynta lite. Men när man lagt en ansenlig slant på färska blommor är det ju trevligt om de kan förgylla ditt hem hela vägen fram tills nästa fredagsbukett!

Gällande rosor tycker jag vissningsprocessen brukar börja med att bladen torkar en smula och de börjar böja sig, men då klipper jag helt resolut av stjälken och placerar blommorna i ett litet glas eller skål. Blir ganska piffigt om jag får säga det själv..


Älskade höst!

Idag har vi varit ute och plockat svamp, vaknade vid halvåtta så klockan nio var vi ute och letade. Tyvärr var det lite utplockat, inte lätt att hitta orörda svampställen nära stan. Men här får ni se min sambos pedantiska korg.. min är mycket mer rörig men innehåller en ansenlig mängd trattisar och blek taggsvamp. Ikväll ska vi gör någonslags taggsvampspasta? Hur vet jag inte, men ska googla fram lite inspiration!

Ha en underbar lördag!


Tips på fredagsmiddag för latmaskar



Ibland när inspirationen tryter och arbetsveckans vedermödor gör sig påminda är det trevligt att göra det lite enkelt för sig på fredagskvällen. Ett gott vin, surdegsbröd och franska charkuterier (på bilden fransk bergskinka och fransk lantsalami) är allt som behövs för att göra mig lycklig. Och mätt :).

Men just denna fredagkväll blir det för vår del svamppaj med bacon (inspirerade av en jättegod paj vi fick hos kompisar). Recept kommer, om jag blir nöjd med resultatet!

Marockanska lammfärsburgare

Jag gillar mat i bröd, man kan nästan ta vad som helst och linda in det i en tortilla eller trycka ner i ett pitabröd och det blir så mycket godare. Det här är ännu ett leila-recept som är så gott (från guldkant på vardagen)! Lammfärsen får smak av härlig spiskummin, paprikapulver och chili. Och hoppa inte över steget med vitlöksstarkt smör för det gör hela skillnaden! Tycker du att det känns onyttigt kan du ju glädja dig över att burgaren saknar dressing!

Jag följer som vanligt inte receptet slaviskt utan byter ut och stoppar dit efter vad som finns hemma. Leila använder dessutom 600 g lammfärs till 4p, men jag kör 400 g. Detta av den enkla anledningen att lammfärs vanligen saluförs i 400 gramspaket och varför krångla till det. Men jag behåller kryddningen i samma proportioner (smakrikt är gott!).



Marockanska lammfärsburgare (4p)

400 g lammfärs
1 riven vitlöksklyfta
1/2 finhackad mild röd chili (men jag använder en ansenlig mängd chili flakes istället)
2 tsk spiskummin
1 tsk mald paprika
1 tsk socker
salt och peppar
2 msk olivolja
2 msk mjukt smör (har du inte varit förutseende funkar det fint att köra smöret en halvminut på 160W i micron)
1 knippe persilja (hoppar jag över, om jag inte råkar ha lite på balkongen)
2 klyftor finriven vitlök
1 aubergine
2 tomater
4 pitabröd eller torillabröd
200 g fetaost
Lite sallad av nåt slag (leila rekommenderar hjärtbladssallad, men jag kör med isbergssallad med gott resultat!)

Så här gör du:

1) Blanda färs, en vitlöksklyfta, chili, spiskummin, paprikapulver, socker, olivolja och salt och peppar. Forma till fyra biffar.
2) Mosa ihop smöret med persilja och två vitlöksklyftor (en om de är stora).
3) Skiva tomater, aubergine samt fetaost. Pensla tomat och aubergine med lite olja.
4) Stek eller grilla burgare, tomat och aubergine. Krydda med salt och peppar.
5) Bred smöret på brödet och stoppa i alla ingredienser.

Smaklig spis!




Frukostvanor och Markattas rågbröd

Jag är en periodare gällande vardagsfrukostarna, det enda gemensamma de har är att de ska kunna ätas framför datorn på jobbet. På mornarna prioriteras sömn framför långa frukostar. Länge köpte jag olika drycker, typ smoothie eller havredryck men nu har jag snöat in på Markattas grova solrosbröd. Äter det med smör, ost och paprika och jädrar vad goda de är.

Extremt exemplarisk innehållsförteckning har de också:

Innehåll:
Finmalet fullkornsrågmjöl*, grovt fullkornsrågmjöl*, vatten, surdeg (krossat fullkornsråg*, vatten), solroskärnor* (8 %), havssalt, kornflingor*, jäst

skulle inte kunnat gjort det bättre själv!



Kuriosa är att jag hur länge som helst trodde markatta egentligen hette markhatta och uttalade det med en indisk touch.

Bilden kommer härifrån.

Ljummen potatis- och champinjonsallad med dill- och västerbottenpesto

En av mina favoritmattidningar är Elle mat och vin. Underbart inspirerande bilder och god mat. Det blir dock sällan att jag lagar något av recepten, ofta väldigt långa ingredienslistor vilket kan avskräcka då jag inser att inget finns hemma. Häromdagen lagade jag dock denna sallad, och den var verkligen så fantastisk som den lät. Vid provsmakningen av peston kunde jag knappt hålla mig från att börja sleva i mig den som den var!

Jag följde dock inte receptet till punkt och pricka utan bytte kantareller mot skogschampinjoner, i orginalreceptet ingår dessutom både hasselnötter- och mandlar i peston men jag använder bara mandlar. Nästa gång jag gör den kommer jag dessutom hoppa över savojkålsbladen som ingick och byta dem mot ruccola, de är goda, men den hårda, sega konsistensen passade inte riktigt.

Ljummen potatis- och champinjonsallad med dill- och västerbottenpesto (6p)


1 kg dillkokt färskpotatis som halverats
1 lök
smör och olja
500 g skogschampinjoner (eller den svamp du gillar) delad i stora bitar
1/2 dl balsamvinäger
ett paket ruccola (eller savojkål)
300 g cocktailtomater
1/2 fänkål
200 g soltorkade tomater i olja

Till peston:
4 kvistar dill (jag tog en hel kruka, tar ni mindre kan ni hälla i lite ruccola för att ge den en fin grön färg)
2 dl rostade mandlar (jag kör med skal, eller 50-50 hasselnötter och mandlar)
2 dl riven västerbottenost
2 msk citronsaft
2 dl olivolja
salt, peppar

Så här gör du:

1) Gör peston: grovhacka dill och nötter och lägg i en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ganska grovt. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
2) Grilla (eller stek) potatisen i lite smör och olja så den får fin färg.
3) Stek därefter den hackade löken tills den blir mjuk. Tillsätt svampen och stek några minuter till. Häll sedan över balsamvinägern och låt den reducera.
4) Placera alla ingredienser på ett stort fat och servera peston till!

Verkligen supergott!!



Toscansk valnötspasta

När det kommer till snabbmat blir jag sällan sugen på varken pizza eller kebab. Det går ju minst lika snabbt att röra ihop någon god pastarätt. En favorit är coops egna fyllda tortellini med en färdigsmaksatt créme fraishe. Lite sugar snap peas till det och saken är biff, eller pasta då. En annan supersnabb pasta är denna, all matlagning hinns nämligen med under tiden pastan kokar. Receptmakare är Leila Lindholm, men hon petar i både pinjenötter och valnötter, jag kör lite mer renlärigt och utelämnar pinjenötterna.

Toscansk valnötspasta (4p)

Linguine till 4 personer
200 g valnötter
en vitlöksklyfta, skalad och grovt hackad
2 msk ströbröd
2 msk olivolja
salt, peppar
2 1/2 dl grädde (jag kör på mellan)
Riven ost (percorino eller parmesan blir gott)

Så hör gör du:
1) Koka pastan enligt anvisningarna på paketet
2) Under tiden mixar du valnötter, vitlök, ströbröd, olivolja, salt och peppar
3) Värm grädden och häll den över det mixade, samt mixa en stund till
4) Blanda såsen med den färdigkokta pastan och riv över ost, samt smula över några krossade valnötter



RSS 2.0