Jag bloggar lite dåligt...

... men det beror på att jag har mycket att göra...


Frikadeller i buljong

Jag gillar hur jag för en tid sedan "outade" att jag inte kan laga asiatiskt, men ändå envisas med att publicera rätt på rätt innehållande fisksås? Tur då att det inte alls är mitt recept, utan Leila Lindholms. Hon är bra på asiatiskt, för det här var gott värre. Speciellt den rostade löken som jag ytterst motvilligt toppade anrättningen med, men den mjuknade på något trevligt sätt och satte karaktär!

Sedan, antingen är ni som jag och har en jättepåse valnötter i kylen, varvid ni toppar med det. Annars gör ni som Leila och toppar med saltade rostade jordnötter. Det är förmodligen godare. Det är ju ändå hon som är kock.

Frikadeller i buljong (4p)

Färs:
400 g blandfärs
1 klyfta riven vitlök
2 msk sweet chilisås
1 msk fisksås
5 finhackade salladslökar
Salt, peppar

Buljong:
1 ½ l vatten
4 ½ msk kycklingfond
4 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 bit riven färsk ingefära
Saft av en halv lime

Topping:
300 g äggnudlar kokta enligt förpackningen
Färsk koriander
Böngroddar
Rostad lök
Hackade valnötter/jordnötter

Så här gör du:

1) Blanda allt till färsen och rulla små frikadeller. (Går bäst med fuktiga händer)
2) Koka upp allt till buljongen. Låt stå några minuter. Ploppa sedan i frikadellerna, och låt buljongen få koka tills färsen är klar.
3) Lägg nudlarna, groddar och koriander i skålar. Häll på buljong och frikadeller. Toppa med valnötter och rostad lök. (Och lite mer hackad vårlök om du känner dig lite lagom piffig, eller bara ogillar fyra nyanser av brunt)


Gnocchi [njåkki] med tomatsås och salamichips

Ibland blir jag lite väl ambitiös en vanlig torsdagskväll. Något snabbt och enkelt till middag tänker jag, kanske ett paket gnocchi med en tomatsås. Så enkelt så. Fast varför inte göra egna gnocchi? Kan ju inte vara så svårt? Koka lite potatis, låta den kallna, mosa den till en jämn massa, blanda i lite ägg och mjöl, rulla ut den till långa korvar, skära upp dem, göra vackert mönster med gaffel. Koka dem. Låta dem kallna lite. Steka i smör. Ehum..



Ja alltså, det är inte så svårt, men kommer du hem vid 18 som undertecknad, kan du njuta av maten vid 20. Men faktiskt, det är värt det!

Gnocchi (4p)
2 bakpotatisar
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
Smör

Så här gör du:
1) Koka potatisen med skal tills den är mjuk.
2) Låt den svalna och skala den. Mosa eller pressa potatisen och stjälp upp den på en arbetsbänk.
3) Gör ett hål i mitten av degen och häll i mjöl, salt och ägg. Knåda ihop till en deg. Rulla ut till långa korvar som du skär i bitar samt trycker till med en gaffel.
4) Koka i saltat vatten tills de flyter upp. Stek sedan i smör.

Tomatsås och salamichips
Salami i tjocka skivor (de där danska i en plastask funkar fint)
Finhackad gul lök
En finhackad vitlöksklyfta
Några hackade coctailtomater
Balsamvinäger
Honung
Torkad dragon (jag använde min ryska)
Salt, peppar

Riven parmesanost
Hackade valnötter

Så här gör du:
1) Stek salamin på medelvärme i olja tills den fått lite färg. Lägg på ett fat. När den svlnat kommer den bli lite knaprig.
2) Stek lök och vitlök mjuka, häll i tomaterna och låt de spricka. Smaka av med balsamvinäger och honung samt salt, peppar och oregano. Låt det koka ihop till en koncentrerad sås.

Servera gnocchin med tomatsåsen samt strö över salamichips, parmesanost och hackade valnötter.

Voilá en smidig onsdagsmiddag är serverad!


Majssoppa med chiliquesadilla

Soppa är fin mat. Inte bara för soppans egen skulle utan för att den ger en möjlighet att äta något gott till. Minns att när jag var mindre ville jag att mamma skulle göra sin rotfrukts- och korvsoppa. För jag visste ju att åt vi det skulle mamma baka sitt ljusa stora bröd, och så skulle vi njuta det ljummet med bregott och brännvinsost.

Undrar om mina barn kommer kräva majssoppa, bara för att de vet att de får quesadilla till?

Majssoppa med chiliquesadilla (4p)

2 burkar majs
4 msk olivolja
1 l vatten
3 msk kycklingfond
1dl créme fraiche
Lite mild finhackad röd chili
Vitlökspulver
Spiskummin
Paprikapulver
Torkad oregano
Salt, peppar
4 tortillabröd
Riven ost
Några skivor serranoskinka
Färsk koriander
Lite finhackad röd chili
Salt, peppar
Olivolja

Så här gör du:

1) Häll av majsen och stek den i olivolja tills den fått färg.
2) Lägg i en kastrull och häll i vatten, fond, creme fraiche, chili och krydda efter behag.
3) Koka upp och mixa sedan soppan slät, samt smaka av med mer kryddor om det behövs.
4) Gör quesadillan: Lägg lite riven ost, serranoskinka, hackad koriander, hackad röd chili, salt och peppar på ett tortillabröd. Lägg på det andra och stek det hela i olivolja i en panna. Vänd efter en stund.



Moussaka

Vi var på Kreta förra året. Det jag mest kommer och tänka på när jag minns den resan är Ayla (läste många delar av grottbjörnens folk liggandes i solstol i skuggan sippandes Mythos) och så moussakan. Jag tror att jag gjorde några avsteg med någon bifteki och mixed grill, men det var ju moussakan som var grejen. Vi fick den i portionsformar och i botten fanns krispig oljig potatis, sedan ett underbart lager av kryddig köttfärs och aubergine. Och så den undersköna lite fluffiga bechamelen...

... men sedan kom vi hem, och jag skulle prompt återskapa just den moussakan. Det har tagit några försök, men nu, cirka ett år senare tror jag att jag närmat mig orginalet. Den malda nejlikan i köttfärsen gjorde stor skillnad. Och min närmaste fritering av potatisen. Sen kanske din moussaka från grekland smakar helt anorlunda, men så här vill jag ha min:

Moussaka (6p)
Jag gör receptet lite annorlunda än vanligt. Men är du van i köket är det smidigt att göra de fyra momenten lite simultant (men lägg lite extra uppmärksamhet på bechamelsåsen, för den smakar inte gott bränd..)

Aubergine:
Skiva en stor aubergine tunt. Stek i omgångar i rikligt med olivolja i en panna. Salta och peppra. Lägg på hushållspapper så de får rinna av.

Potatis:
Skala och skiva så tunt du kan. Stek i omgångar i en panna i rikligt med olivolja. Potatisen ska få färg och bli lite knaprig. Salta och peppra. Jag använder också en grekisk potatiskrydda jag har hemma.

Lammfärssås:
1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
400 g lammfärs
En klick smör
1-2 msk vatten
4 msk tomatpuré
Rejält med mald kanel
Malda nejlikor
Lite paprikapulver
½-1 tsk torkad dragon
½-1 tsk torkad dragon
½-1 tsk torkad timjan
1 tsk finhackad färsk rosmarin
salt, peppar

Fräs lök, vitlök och lammfärs i smör. När färsen är brynt och löken mjuknat tillsätter du vatten och tomatpuré samt kryddor och rör om ordentligt. Låt koka 10-15 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs. Ska smaka mycket kanel och ganska mycket jul.

Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
6 dl mjölk
muskotnöt
salt, peppar
2 äggulor
1 ½ dl grovriven ost

Smält smöret på medelvärme. Vispa i mjölet och tillsätt mjölken lite i taget. Låt koka en stund tills det tjocknat. Smaka av med färskriven muskotnöt, salt och peppar. Låt svalna. Vispa sedan ner äggulorna och osten.

Assemblering:
Lägg potatisen i botten på en ugnsfast form. Häll lammfärsen över. Fördela auberginen över färsen och häll över bechamelsåsen samt lite riven ost.

Kör i ugnen i 200° i en halvtimme eller tills den fått fin färg. Låt den stå en stund så att den sätter sig. Servera med ett glas rödtjut om du är lagd åt det hållet.



RSS 2.0