Ibland har man tur..




Storhandling på bolaget, gäller att passa på!

Appropå gårdagen: Svampsäsong!

Förra året var första gången jag på allvar började plocka svamp. Min sambos föräldrar tog med oss ut och vi fick ihop en rätt ansenlig mängd gula- och trattkantareller. Redan förra året adderade vi också röksvamp, taggsvamp och svart trumpetsvamp till vår repertoar. I år är projektet att lära sig några soppar, sist vi var ute fick några karl-johan följa med hem.



Det är verkligen något med känslan att hitta sin egen mat i skogen! Sedan gillar jag hela efterarbetet också, sittande vid köksbordet rensandes med lite musik i bakgrundet och ett glas rödvin brevid sig. Sedan i pannan för förkokning, när det är klart rör vi i en stor klick smör och njuter de första på en skiva rostat bröd. Detta är verkligen något av det godaste..




Dagens skörd...



Gula kantareller, trattkantareller, taggsvamp och karl johan (som inte fastnade på bilden)! Så nu ska vi roa oss med rensning och förvällning.

Alexander the great

Jag har en extrem fäbless för historiska romaner. Jag har någon idé om att jag lär mig något samtidigt som jag kan njuta av lättsmält skönlitteratur. Under semestern läste jag tre böcker om Alexander den store skrivna av Valerio Massimo Manfredi. Väldigt trevlig hängmatteläsning om stora fälttåg genom asien. Gillar ni lättläst historia så kan jag klart rekommendera dem. Författaren är dessutom historiker till yrket så troligvis får ni er en historialektion på köpet. Han har också, som jag gillar, avslutat bokserien med att förklara vilka omskrivningar av historien han gjort för att hålla uppe flytet i läsningen. Det uppskattas som sagt.

Jag måste dock ge en varning, har ni inte koll på Alexanders leverne och slutligen hans död, och önskar hålla det hemligt fram tills att böckerna är utlästa: då ska ni inte sätta på Iron Maidens "Alexander the great". Jag talar av egen erfarenhet då min sambo satte på låten när jag läst 2 och en halv bok. Och så i en strof lyckas Maiden beskriva slutet av boken. Snopet!




LCHF eller tiderna förändras..



Det är ju så poppis nu för tiden att hålla sig borta från kolhydraterna. Poppis till den milda grad att jag kände mig nyttig när jag startade dagen med en äggröra med stekt bacon till! Tänk det för 10 år sedan, kolesterolstinna ägg toppade med några skivor mättat fett..

Ärligt talat blir jag helt snurrig av alla olika bud på vad som är bra för oss. Lättast är nog att anamma någon form av lagom är bäst, och äta lite av allt. LCHF-frukost ena dagen och andra GI-frulle med fullkornsknäcke och avocado (min nya favoritfrukost), och kanske på tredje dagen toppa med en lågkalorikost med vitt formbröd och marmelad (energifattigt så det förslår!). Var och en blir salig på sin mathållning! Men är det inte lite sant som talesättet säger:

Livet är inte en resa till graven med syftet att komma dit i en attraktiv och välbevarad kropp. Det handlar om att glida in sidlänges med en chokladkaka i ena handen, en flaska vin i den andra, fullständigt slutkörd, totalt utsliten, skrikande "Vilken jävla resa!"

Sedan kanske jag skulle byta chokladkakan mot en rejäl bit av osten primadonna ;).


Vegetarisk lasagne, en receptskiss



Jag vill bara slå ett slag för den vegetariska lasagnen, och då menar jag inte en med köttsubstitut utan en med mängder av grönsaker.

Jag gör oftast min röda sås som en ratatouille med; aubergine, squash, paprika, lök, vitlök, och några burkar av muttis krossade tomater. Detta skärs i bitar och får gå i rejält med olivolja en halvtimme eller så. Låt några lagerblad gå med, och smaka upp med tomatpuré, socker, salt, peppar och mycket oregano. Rödvin är gott i om du är på det humöret.

Själva lasagnen gör du sen som vanligt. Alltså, varva grönsaksröran med lasagneplattor och en bechamelsås. Toppa med valfri ost och kör i ugnen. Mumma, och snäppet bättre för miljön!

Vietnamesiska vårrullar och rispapperproblem

Vi gjorde vårrullar igen, och vad goda de blev. Denna gång blev de helt vegetariska med en fyllning av glasnudlar, morot, färsk koriander, alfaalfa groddar och mängder med avocado. Funkar finfint köttlöst. Vi hade den här såsen till, fast med citron istället för lime. Sedan dippar vi inte i såsen utan häller den i rullen för maximal smak (inte i den på bilden iofs, de blev inte så vackra som sojanedkletade, så denna fick agera fotomodell)

Jag blev också glad av att se rispapper på coop? Tror att de är blue dragon som börjat med det i sitt sortiment, så nu finns det alltså ingen ursäkt att inte prova dessa godbitar. Vi försökte faktiskt köpa rispapper på en asienlivs, men de var riktigt tjocka och med sesamfrön i. Fungerade inte alls att rulla ihop till fina rullar, utan blev som en tjock degig massa? Någon som vet vad användningsområdet för dessa är?


Jag har gjort det igen..

.. förälskat mig i en öl som bara var temporär på bolaget. Så oerhört härlig sommaröl, som verkligen smakar sommar!! Det är bara att vänta till nästa år antar jag, men har ni vägarna förbi bolaget, titta om de har några flaskor kvar, för det här var verkligen gott!

Ölet är alltså Mohawk Summer India Pale Ale, och det är en svensk öl från Sigtuna ölbryggeri, det amerikanskklingande namnet till trots.


Stig Dagerman - Tysk höst

Skrev för länge sedan om Tysk höst som nyligen har nyutgivits. Det är, som jag trodde, en fantastisk bok. En beskrivning av efterkrigstiden i tyskland som berör. Jag skulle kunna skriva mycket om den men skickar er i stället till denna recension i Aftonbladet. Jag kan inte annat att hålla med, fram tills kritiken mot den pubertala tonen i Bränt barn som inte jag upplever, men vi är ju olika.

Så läs den ni som inte har! I september kan vi dessutom se fram mot nyutgivning av Ormen och De dödas ö, bådar gott inför höstens läsning!


Pestopasta och pestoomelett

När ni är sugna på något enkelt är det behändigt att ta hjälp av pesto. Jag brukar köpa min, både röda och gröna, på ÖoB. Billiga och goda. I nedanstående rätt har vi helt enkelt blandat kokt pasta med svettad lök och vitlök, en massa grön pesto samt färska örtkryddor. Till det stekt fläskfilé.



Det är också gott att ha pesto till en omelett. Dels klicka på lite men ni kan också göra som jag och röra i rejält med röd pesto i äggstanningen, ger en god smaksättning. Här är en ugnsomelett med riven zucchini, lök, vitlök, ost och röd pesto.


Medveten konsument

Det är inte så himla lätt att försöka agera rollen medveten konsument. Häromdagen stod jag vid honungshyllan och alternativen kändes oändliga. Vi hade den KRAV-märkta, och ekologiskt känns ju hållbart och fint, men den kom från argentina, och ingenting vet jag om arbetsförhållandena. Sedan hade vi den som var Fair trade, och det är ju givetvis viktigt att människor får schyssta löner och villkor, den kom från rumänien. Sedan har vi den svenska oekologiska, men det mesta svensktillverkade borde väl vara fair trade med anledning av våra kollektivavtal och arbetsmiljöregler?

Så ekologiskt, som har transporterats från argentina, noll koll på arbetsvillkor? Fair trade, men inte ekologiskt, lastbilstransporterade från Rumänien? Eller den svenska, som kan ses som fair trade, men inte är ekologisk, men transporterad inom Sverige?

Vad skulle ni välja?

ps. Märk väl, jag har inte ens tagit upp faktorer som smak, innehållsförteckning och pris!



Bildkälla: dn.se


Senaps- och honungssås

Det började med att vi vid ett flertal tillfällen köpte Arlas smaksatta créme fraische med honung och senap. Men efter ett tag gick det upp för mig att det självklart går att tillverka den själv. Dels är det billigare, dels kan du själv reglera smakbilden. Jag gillar den riktigt senapsstark!

Såsen passar till mycket, du kan till exempel steka något kött och lök och sedan tillsätta såsen och servera till pasta. Eller som en salladsdressing. Eller som en sås till köttbullar och potatis, som vi gjorde härom veckan. Ni får inga måttangivelser, utan smaka er fram tills ni tycker det är en bra balans mellan smakerna.

Senaps- och honungssås
Créme fraische (jag använder 15%-ig)
Dijonsenap
Flytande honung
Salt, peppar

Så här gör du:

1)Blanda allt ordentligt och smaka av!



..med vitt

Det kanske är jag som är fånig, men jag har vissa problem att cappuccion jag dricker hela dagarna på jobbet innehåller "starkt svart kaffe, vitt och vitt skum".

Är det bra att få i sig sådana mängder vitt som jag får varje dag? Kan de inte använda mjölkpulver istället? Visst är det bra att livsmedelsverket reagerar på att selecta kallar mjölkersättning för mjölk, och därför tvingade igenom en namnändring. Men, jag kanske är lite traditionell, hade det inte varit bättre att faktiskt börja använda riktig torrmjölk i automaterna?

En sökning på selectas hemsida ger följande information om det vita:

1554, Selecta Whitener (hua, låter som en tandkräm!)
Dosering: 2g/ 130ml
Förvaring: Torrt och svalt.
Ingredienser: Glukossirap (57,8%), hydrerat vegetabiliskt fett, mjölkprotein, stabiliseringsmedel
E340, E452, emulgeringsmedel E471, klumpförebyggande medel E341, färgämne E160.

2094, Gourmet Topping
Dosering: 3g/ 130 ml
Förvaring: Torrt och svalt.
Ingredienser: Skummjölkspulver, vasslepulver, laktos, antiklumpningsmedel (E551),
emulgeringsmedel (soyalecithin),
Innehåller spår av soja gluten.

Visst låter det lockande!




Bilden är lånad från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cappuccino 


Stickmani

Jag har fått ett enormt stick- och virksug. Undrar om det har att göra med höstens analkande? I söndags var första gången jag stickade på förmodligen 15 år, men det visade sig vara lite som att lära sig cykla. Tekniken satt i händerna, även om de inte är så härdiga, utan den 6 timmar långa sticksessionen resulterade i mycket ömma fingrar.

Det jag stickade i söndags var en liten jordgubbsmössa till min sambos syskonbarn, nästa projekt (investerade i mängder med garn i går) är stickade sockor till vintern och ett par virkade tofflor.

  

Lägger upp bilder på mitt slutresultat sen, och kanske "recepten" om någon är intresserad?

Ikväll kommer förövrigt min vegetarianbror på middag, sojafärssås står på menyn! Men jag är uppenbarligen en obotlig köttätare för igår när jag kollade igenom kylen och såg ett paket bacon, var min första tanke, "perfekt, kan vi använda för att krydda upp sojafärssåsen". Får hålla koll på mig själv ikväll så inget kött glider i av misstag uppenbarligen!

Bilder från garnstudio.com (framgår nästan av bilderna själva =))

Indisk morotssallad

Det här är en riktigt fräsch och krispig rätt, men en god kryddig dressing. Receptet är Jamie Olivers, men jag har översatt samt ändrat lite efter eget tycke.



Indisk morotssallad (4p)

400 g lammfärs
2 tsk garam masala
Salt
1/2 kg morötter
2 msk sesamfrön
Torkad koriander (grön)
1 tsk spiskummin
1 röd lök
Rivet skal och saft av en citron
1 tsk nyriven ingefära
Olivolja

Så här gör du:
1) Stek lammfärsen och krydda den med garam masala och salt.
2) Hyvla morötterna med en potatisskalare.
3) Rosta sesamfröna i en torr panna.
4) Blanda sesamfrön, koriander, spiskummin, finstrimlad röd lök, rivet skal och saft av citronen, ingefäran och olivolja.
5) Blanda morötterna med dressingen och servera med naanbröd och en klick yoghurt.

Är du rik och har en välsorterad affär eller är du innehavare av en välmående kryddträdgård så blandar du i hackad färsk mynta och koriander i salladen.


RSS 2.0