Sufflétt

Vad gör du om du hittar några ägg som sjunger på sista versen och några trista ostkanter? Tar en tur till komposten? Nej, du gör en omelett förstås! Jag ser omelett lite som en pytt i panna i äggstanning, den är så förlåtande i sin gräddighet att du nog praktiskt taget kan stoppa i vad som helst. Så egentligen vill jag väldigt ogärna ge ett recept på omelett, det finns risk att någon rädd människa går och inhandlar precis vad som står. Omelett ska vara lite spontan, och omeletten ska vara platsen där du kan ösa ner de där kokta potatisarna och den sista skivan skinka. Så se detta som en receptskiss bara, och utgå från din egen kyl.

Men nu undrar ju du över rubrikens, ett nedfällbart tak av tyg på en metallställning?, koppling till en omelett, men det är apostrofen som gör hela skillnaden. Jag brukar nämligen tillaga omeletten som vanligt på spisen, sedan langar jag in den i ugnen, vilket ger en suffléeffekt i och med att den reser sig en aning och blir luftigare. Alltså en sufflétt.



Sufflétt (2p)

1 gul lök
150 g pancetta (det är ett slags italienskt bacon, men det går lika bra med just.. bacon)
4 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl smakrik ost (vi hade någon som hette krutrök, det blev urgott)
Lite hackad färsk oregano
1 riven vitlök
Lite finriven muskotnöt
Salt, peppar
Saften av en halv lime
Några körsbärstomater i halvor
Torkad oregano
Lite mer god ost att toppa med

Så här gör du:


1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Skär itu löken på mitten och skiva den lite lagom tunt, skiva pancettan och stek dessa (i en ugnsfast panna) på medelvärme i lite olja tills löken börjar mjukna. Kasta i körsbärstomaterna och låt de steka med en stund.
3) Blanda under tiden ägg, mjölk, ost, hackad oregano och vitlök. Smaka av med muskot, salt, peppar och limesaft.
4) Blanda i torkad oregano i lök- och pancettablandningen och slå över omelettsmeten. Strö över lite ost på toppen. Låt stå en stund på medelvärme så att den får lite färg.
5) Skjutsa in i ugnen till den fått fin färg.

Låt stå en stund innan du skär upp den. Servera med lite grönt på toppen och limevatten så att den kvarvarande halvan inte försakas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0