Pappa al pomodoro

Har man en gång upptäckt vilka förbaskat goda bröd det blir av surdeg är det svårt att sluta baka. Man slutar snabbt tänka rationella tankar gällande brödefterfrågan och brödutbud. Frysen fylls, skåpen fylls, du köper till en fristående frys för att gömma några till bröd, du hyr en torgplats och börjar sälja på torget...

Nej, nu ska vi inte ta i, det går också bra att stoppa brödet i en soppa. Inte vilken soppa som helst, utan den toscanska bröd- och tomatsoppan pappa al pomodoro. Egentligen består den endast av bröd, tomater, vitlök och basilika. Men det är ju lätt när man befinner sig i toscana där allt smakar som det borde göra, solmoget och smakrikt. I min tillsätter jag socker, lök, balsamvinäger och parmesanost (och idag också en klutt grönsaks fond de chef, men det borde inte krävas om du hittar riktigt fina burktomater).



Pappa al pomodoro (4p)

3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 burkar goda tomater på burk
Ungefär en kruka basilika
Ca 4 skivor dagsgammalt bröd, av typ surdeg eller lantbröd (det funkar inte med formfranska, den kommer bara lösas upp i soppan, det måste vara ett bröd med textur som behåller formen)
1 tsk balsamvinäger
Socker (efter smak, det beror på hur söta tomaterna är)
Salt och peppar
Olivolja och parmesan att toppa soppan med

Så här gör du:

1) Hacka löken relativt fint och skiva vitlöken tunt.
2) Ta bort bladen från basilikan och finhacka stjälkarna.
3) Låt basilikastjälkar, lök och vitlök mjukna i pannan.
4) Häll på tomaterna och mosa dom med en sked, låt det koka upp och låt det sedan småputtra en kvart.
5) Riv brödet i så stora bitar du önskar (och om brödet inte är dagsgammalt kan du låta det torka under grillen eller i en panna en stund) och tillsätt det, basilikan (som du river i bitar) och balsamvinäger och rör om ordentligt.
6) Smaka av med socker, salt och peppar och låt koka på svag värme ytterligare 10 minuter. Späd med vatten om det krävs, men soppan ska vara som en gröt ungefär.

Slaffsa upp i en skål och toppa med olivolja, basilika och riven parmesan!






Kommentarer
Postat av: Anders

Din sida blir bara bättre och bättre - och fina foton!

2010-05-17 @ 18:13:24
Postat av: Rebecca

Anders: Tack pappa! :)

2010-05-17 @ 20:20:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0