Vegetarisk måndag: Portabelloburgare med aioli

När jag gick i skolan fick vi lejonburgare. Principen var mycket lik den för en traditionell hamburgare. Bröd + utplattat kött + sallad + senap och ketchup. Tänkte aldrig vidare på detta utan antog att det var någon käck parallell till lejonet (gick i skolan i Linköping, och för er som inte vet är lejonet stadens symbol). Senare har jag dock lärt mig att hamburgare är namnskyddat!

Uppenbarligen ska det finnas minst 80% kött från nötkreatur, och kött från huvud eller mellangärde får inte ingå. Detta för mig osökt in på två frågeställningar. Vad var det vi serverades i form av lejonburgare egentligen? Och är inte ham normalt gris?

Ett sätt att slippa ifrån dessa (delvis oroande) frågor är att helt strunta ham-delen och fira in måndagen med det garanterat köttfrånhuvudet-fria alternativet portabelloburgaren!

Portabelloburgare (2p)
2 portabellohattar
1 klyfta finhackad vitlök
1 hackad liten röd chili
30 g rumsvarmt smör
2 tomater i skivor
1 röd lök i ringar
2 ciabatta (eller annat lite segt gott vitt bröd)
Olivolja
Salt, peppar

Så här gör du:
1) Blanda smör med chili och vitlök. Krydda med salt & peppar.
2) Bred smöret på portabellohattarna och kör i ugnen i 200 °C i 10 minuter.
3) Stek chiabattan i lite olivolja.
4) Stek tomatskivorna i olivolja och krydda med salt och peppar.

Aioli
1 äggula
1 riven vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
1 tsk citronsaft
Salt, peppar

Så här gör du:
1) Se till att alla ingredienser har ungefär samma temperatur, vispa sedan ihop äggulan med vitlöken.
2) Tillsätt oljan försiktigt under frenetisk vispning (ta i bara, energiåtgången kompenserar på intet sätt tillskottet från aioli:n)
3) Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Sammanställ alltihop till en finfin veggoburgare!




RSS 2.0