Om du känner dig ambitiös: Dumplings från grunden

Tanken var att vi skulle ätit detta i torsdags, det vill säga, rätten skulle tillagats efter jobbet. Sedan var det ganska fint väder och vi tog en tur på stan och hamnade på en uteservering och käkade tapas till middag istället. Det är jag rätt glad över..

Men gillar du att blanda, knåda, kavla samt pressa ihop deg, ja, då är detta receptet för dig! Receptet är från allt om mat men den beskrivningen lämnar mycket att önska, samt, att jag givetvis hittat på lite ändringar. Så här kommer min variant:

Dumplings (8p)


Deg:
8 dl vetemjöl
3 dl ljummet vatten
En nypa salt

Blanda samman degen. Dela den i ca 50 delar (tänk storlek som en jordgubbe), lägg på mjölat bakbord och täck med en fuktig handduk. Annars torkar degen.

Fyllning:
En riven zucchini
400 g fläskfärs
2 tsk riven färsk ingefära
En halv mycket finhackad gul lök
1 krm vitpeppar (från kvarn)
1 tsk salt
1 tsk japansk soja
2 tsk fisksås
Finhackad koriander

Blanda ihop allt till fyllningen ordentligt.

Ta nu en bit deg och tryck ut den för hand på mjölat bakbord. Kavla sedan ut den till en tunn rundel och placera i handen. Lägg på en tsk av fyllningen på ena sidan, vik över den andra och kläm ihop delarna. Lägg på ett bakplåtspapper. Repetera.

Koka upp rejält med vatten. Lägg i ca 8-10 dumplings åt taget och vänta tills de flyter upp. Häll då på en dl kallt vatten, och sätt en timer på 5 minuter, och låt de koka den tiden. Sedan kan du ta upp dem med en hålslev och låta de rinna av.

Stek sedan dumplingsen så de får en vacker färg i en neutral olja. Njut med nedanstående dipsås.Dippsås:
1 dl rödvinsvinäger
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
2 krm sesamolja
1 tsk japansk soja
2 tsk socker
Finhackad koriander

Blanda!Servera t.ex som allt om mat föreslår smörstekt bladspenat till (jag hade i salt, peppar och muskot), eller, som vi också hade: avocado med salt, peppar, lime och lite sesamolja på.Ps. Tidsåtgång: Beror på hur flink du är, men jag hann i alla fall lyssna på hela söndagens sommarpratare + något program på P1 om svenska mord. Ds.

Ps2. Och är du lite lat finns det won ton eller gyozaplattor att köpa i välsorterade asienbutiker. Då är faktiskt dumplings snabbmat! Ds2.RSS 2.0