Gnocchi [njåkki] med tomatsås och salamichips

Ibland blir jag lite väl ambitiös en vanlig torsdagskväll. Något snabbt och enkelt till middag tänker jag, kanske ett paket gnocchi med en tomatsås. Så enkelt så. Fast varför inte göra egna gnocchi? Kan ju inte vara så svårt? Koka lite potatis, låta den kallna, mosa den till en jämn massa, blanda i lite ägg och mjöl, rulla ut den till långa korvar, skära upp dem, göra vackert mönster med gaffel. Koka dem. Låta dem kallna lite. Steka i smör. Ehum..



Ja alltså, det är inte så svårt, men kommer du hem vid 18 som undertecknad, kan du njuta av maten vid 20. Men faktiskt, det är värt det!

Gnocchi (4p)
2 bakpotatisar
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
Smör

Så här gör du:
1) Koka potatisen med skal tills den är mjuk.
2) Låt den svalna och skala den. Mosa eller pressa potatisen och stjälp upp den på en arbetsbänk.
3) Gör ett hål i mitten av degen och häll i mjöl, salt och ägg. Knåda ihop till en deg. Rulla ut till långa korvar som du skär i bitar samt trycker till med en gaffel.
4) Koka i saltat vatten tills de flyter upp. Stek sedan i smör.

Tomatsås och salamichips
Salami i tjocka skivor (de där danska i en plastask funkar fint)
Finhackad gul lök
En finhackad vitlöksklyfta
Några hackade coctailtomater
Balsamvinäger
Honung
Torkad dragon (jag använde min ryska)
Salt, peppar

Riven parmesanost
Hackade valnötter

Så här gör du:
1) Stek salamin på medelvärme i olja tills den fått lite färg. Lägg på ett fat. När den svlnat kommer den bli lite knaprig.
2) Stek lök och vitlök mjuka, häll i tomaterna och låt de spricka. Smaka av med balsamvinäger och honung samt salt, peppar och oregano. Låt det koka ihop till en koncentrerad sås.

Servera gnocchin med tomatsåsen samt strö över salamichips, parmesanost och hackade valnötter.

Voilá en smidig onsdagsmiddag är serverad!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0