Patatas con tomate

Jag var sugen på något spanskt, tankarna skenar då genast iväg mot chili och vitlök och stora mängder olivolja. Och så tomat. Kanske lite potatis. En soffritto är ju en trevlig start på vilken måltid som helst, lite som lök deluxe. Sherryvinäger är ju gott.. Ja, här har ni resultatet:

 

Patatas con tomate (4 hungriga eller 2 dietister)

1 gul lök
2 stjälkar bleksselleri
1 medelstor morot
3 (stora) vitlöksklyftor
500 g färskpotatis (skrubbad och kokad och delad i munsbitar)
100 g lufttorkad chorizo i tunna skivor
2 tomater, hackade
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 msk sherryvinäger (kan byta mot annan vinäger, eller citron, nåt syrligt helt enkelt)
1-2 dl rödvin
1 dl passerade tomater (jag använde lite kvarvarande sås från pizzabaket föregående kväll)
Salt och peppar
Hackade färska kryddörter
Massa olivolja (spansk mat är inte smalmat!)

Så här gör du:

1) Hacka en halv gul lök, två vitlöksklyftor, blekselleri och morot mycket fint. Låt dessa gå i olivolja i en kastrull på medelstark värme tills de näst intill smält ihop, ca en halvtimme. (=Sofritto)
2) (Parallellaktivitet med 1))Under tiden häller du obscena mängder olivolja i en panna, iaf någon deciliter, och låter potatisarna gå på lite över medelvärme tills de fått fin färg. Häll bort oljan. Släng i chorizon och låt den släppa sitt rödgula fett. Sänk värmen till strax under medel och lägg i andra halvan av löken, som du har skivat grovt.
3) När soffritton börjar se fin ut kastar du i tomaterna, sherryvinägern och den torkade timjanen och oreganon.
4) När löken börjar se mjuk ut i potatis-korv-lökblandningen häller du på rödvinet och de passerade tomaterna och soffritton och låter det koka en stund.
5) Smaka av med salt, peppar, färska örter.

Njut, med det röda du hällde i grytan! Lite ost är gott att riva över..



Nu drar vi iväg upp på landet över midsommarhelgen. Vi kommer äta lite traditionellt, men också paella lagad utomhus och vietnamesiska vårrullar. Jag kommer med utförlig rapport efter helgen!

Glad midsommar!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0