Pasta carbonara

Det finns lite olika idéer om hur en carbonara ska tillagas. Italienarna håller sig ofta till någon typ av fläsk som pancetta eller guanciale (vilket är ett slags italiensk bacon gjort på kind och käke från grisen). Som ost används vanligen pecorino (hårdost gjord på fårmjölk) eller parmesan. Andra givna ingredienser är ägg och svartpeppar. 

Sedan har vi ju den amerikansk-italienska matkulturen, där vanlig amerikansk bacon kan användas samt ett tillskott av grädde i såsen. Jag gillar att piffa med lite lök och svamp också, blir lite matigare på det sättet.


Carbonara (4p)

Ett paket bacon
En hackad gul lök
En hackad vitlöksklyfta
En näve strimlad svamp
Två ägg
1 dl grädde
Riven parmesan eller annan ost
Nymalen svartpeppar
Persilja
Spagetti

Så här gör du:

1) Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2) Stek bacon, när den fått lite färg tillsätter du löken, vitlök och svamp och låter detta mjukna.
3) Vispa ihop ägg och grädde och krydda med salt och peppar.
(1-3 är parallellaktiviteter)
4) Häll av pastan och rör i äggstanningen under omrörning. Den tillagas av pastans värme.
5) Rör i ost och de frästa grönsakerna och baconet.
6) Servera med rikligt med svartpeppar och persiljekvistar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0